DUYURULAR

Bilanço Düzeltme Fırsatı ve Matrah Artırımı İmkanını Kaçırmayın (27.08.2018)

Bilindiği üzere 7143 sayılı Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun ile mükelleflere kaçırılmayacak avantajlar sağlanmaktadır. Halen tercih süresi devam eden ve şirketiniz için mutlak yararlanılması gereken veya  yararlanılması önemli avantaj sağlayacak konularda şirket yöneticilerine özet bilgi vermeye çalıştım.

Hemen hemen her şirketi ilgilendiren bu avantajlardan kendi durumuna uyan konularda şirket yöneticileri mali idari işler bölümü ile mali müşavir, yeminli mali müşavirlerden durum tespiti, rapor veya görüş alınmak suretiyle süre sonu olan 31.08.2018 tarihine kadar kararlarını netleştirmesi gerekmektedir.  

1-) Matrah ve vergi artırımına ilişkin düzenlemeler :

"2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin olarak gelir vergisi, kurumlar vergisi matrah artırımı ile gelir ve kurum stopaj vergilerini ve hesaplanan KDV tutarı üzerinden vergi artırımı tercih edilmesi ve tahakkuk eden vergilerin süresinde ödenmesi durumunda tercih edilen dönem ve vergi türleri için vergisi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması öngörülmektedir."

Olası vergi risklerinin tespit edilmesi ve zamanaşımına uğramamış dönemlere ilişkin risk taşıyan dönemlerin tercih maliyeti ile olası risk tutarlarının kıyaslanarak karar verilmesi gerekmektedir.

18.05.2018 tarihinden önce başlayan ve 31.07.2018 tarihinde sonuçlanmayan halen incelemesi devam eden dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımı yapılabilir.

Matrah artırımı geçmiş dönem olası risklerini ortadan kaldırdığı gibi şirket ve hisse satışı durumunda şirketin değer tespiti ve satış koşullarında hisse sahibine avantaj getireceği kuşkusuzdur.

2-) İşletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin hükümler :

a-) İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine teçhizat ve demirbaşlar

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirme imkânı mevcuttur.

b-) Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan mallar

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, kayıtlarında yer aldığı hâlde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkânı mevcuttur.

c-) Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bilançolarda yer aldığı hâlde işletmelerinde bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ve bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan tutarlar

Kurumlar vergisi mükelleflerinin bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklarından alacaklar ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerin vergi dairelerine beyan edilmesi suretiyle kayıtların fiili duruma uygun hale getirilmesi imkânı mevcuttur.

3-) Varlık Beyanı Düzenlemeleri :

a) Kapsama Giren Varlıklar (Yurtdışı): Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları;

    Kapsama Giren Varlıklar (Yurtiçi)   : Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar;
gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kapsama giren yurtdışı ve yurtiçi varlıkların bildirim değeri üzerinden hesaplanan %2 oranındaki verginin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekecektir.

b-) Bazı yurtdışı kazançlarda istisna

- İstisna uygulanacak kazançlar :

Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların; 31.10.2018 tarihine kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, 18.05.2018 tarihinden 31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla; Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları, Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları, Yurt dışında bulunan iş yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançlar ile Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları 31.12.2018 tarihine kadar Türkiye’ye getirilmesi kaydıyla, gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. İstisna kazançların ilgili mevzuat çerçevesinde Türkiye’ye getirildiği, mükelleflerce kanaat verici belgelerle ispat edilecektir.

- İstisna Uygulanmayacak Kazançlar

01.01.2018 tarihinden önce elde edildiği halde kayıtlara intikal ettirilmeyen ve beyan dışı bırakılan iştirak kazançları, iştirak hisselerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, yurt dışı şube kazançları ile bu tarihten önce elde edilen yurt dışında bulunan kurumların tasfiyesinden doğan kazançlar istisna kapsamına girmemektedir. Ancak, söz konusu kazançlar yukarıdaki yurtdışı varlık kapsamında bildirime konu edilebilecektir.

4-) Bilanço Düzeltme İmkanı

Şirketlerin aktifinde tarihi değeri ile kayıtlı taşınmazların yeniden değerlemeye tabi tutularak aktifte yeni değeri ile yer alması imkanı getirilmiştir. 

Yapılacak düzeltme sonucu oluşacak değer artışı üzerinden %5 oranında hesaplanan verginin süresinde ödenmesi halinde aktifte taşınmazın değerini artırırken satılması halinde vergisel avantaj sağlamakta yeni değer üzerinden amortismana tabi tutulması öngörülmektedir.

İçinde bulunduğumuz ekonomik zorluklardan kaynaklanan zararların sonraki dönemlere olumsuz etkileri bulunmakta olup, öz sermayenin düşük hatta negatif olması sonucunu doğurmaktadır.


Bağımsız denetim konusunda özvarlığın düşük olması şirketin piyasa değerini ve kredibilitesini olumsuz etkileyeceği kuşkusuzdur.

Teknik iflasla karşı karşıya kalan şirketlerde yönetim kurulunun taşıdığı sorumluluk karşısında Türk Ticaret Kanunu hükümlerince şirket ortaklarının zorunlu olarak hisseleri nispetinde zarar karşılama durumu hem Kurumlar Vergisi yönünden hem de KDV yönünden eleştirilmektedir.

Öz sermayenin düşük olması veya negatif olması ilişkili kişilerden borçlanma koşullarını olumsuz etkilediğinden maliyetleri artırmaktadır. 

Ülkemizin bugünlerde içinde bulunduğu ekonomik kriz şartlarında, kredi almanın zorluklarından olumsuz etkilenmemek için özvarlığın pozitif etkisi göz ardı edilmemelidir.

Ayrıca açıklanan konuların şirketlerin sürekliliğini doğrudan ilgilendirdiği hususu unutulmamalıdır.

Bu durum ile karşılaşmamak için fırsatın kaçırılmaması ve mali tabloların konuya hakim Yeminli Mali Müşavir-SMMM tarafından irdelenmesinde özel önem bulunduğu sonucuna varılmıştır. İstanbul, 27.08.2018

 

 

                                                                                                                                                             Saygılarımızla, 

                                                                                                                                                             Cengiz BÜLBÜL

                                                                                                                                                         Yeminli Mali Müşavir

                                                                                                                                            Bağımsız Denetçi

                                                                                                                                             0212 232 8 232

                                                                                                                                                      info@cengizbulbul.com

  

 

 

"Yazıda yer alan bilgiler belli bir konunun veya konuların çok geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade genel çerçevede bilgi vermek ve yorum yapmak amacını taşımaktadır. Bu yazı ile amacımız muhasebe, vergi, yatırım, danışmanlık alanlarında veya diğer türlü profesyonel bağlamda tavsiye veya hizmet sunmak değildir. Bilgileri kişisel finansal veya ticari kararlarınızda yegane dayanak olarak kullanmaktan ziyade, konusuna hakim profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir. Bu yazı ve içeriğindeki bilgiler, oldukları şekliyle sunulmaktadır. Söz konusu yazının ve içeriğindeki bilgilerin hata içermediğine veya belirli performans ve kalite kriterlerini karşıladığına dair bir güvence verilmemektedir. Yazı ve içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir ve bu kullanımdan kaynaklanan her türlü zarara dair risk ve sorumluluk tamamen tarafınızca üstlenilmektedir. Söz konusu kullanımdan dolayı, (ihmalkarlık kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere) sözleşmesel bir dava, kanun veya haksız fiilden doğan her türlü özel, dolaylı veya arızi zararlardan ve cezai tazminattan dolayı sorumlu tutulamaz."

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 290138